Gin is een gedistilleerde drank die al eeuwen bestaat. Het wordt gemaakt door granen te distilleren en de likeur op smaak te brengen met verschillende botanische kruiden, zoals jeneverbessen. Gin is de laatste jaren weer populairder geworden, en er zijn nu veel verschillende soorten gin op de markt.

In dit artikel bespreken we de geschiedenis van gin, hoe het wordt gemaakt, en de verschillende soorten die beschikbaar zijn. We zullen ook enkele cocktailrecepten geven die je thuis kunt proberen!

Wat is gin en hoe wordt het gemaakt

Gin is een gedistilleerde alcoholische drank die gemaakt wordt van jeneverbessen. Gin ontstond in Nederland in het begin van de 17de eeuw, en de jeneverbes wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Jeneverbessen zijn een soort kegeldragende plant die groeit in koude streken van de wereld, zoals Scandinavië en Rusland. De meest voorkomende soort gin is London dry gin, die gemaakt wordt door ethanol te distilleren met jeneverbessen en andere botanische ingrediënten. Andere soorten gin zijn Old Tom gin, Plymouth gin, en Nederlandse jenever. Gin heeft meestal een alcoholgehalte tussen 35% en 50% volume (ABV), maar het kan tot 95% ABV gaan. Gin wordt meestal geserveerd met tonic water en ijs.

Hoe werd gin populair

Gin werd populair in het begin van de 18e eeuw toen het in Engeland geïntroduceerd werd door soldaten die in de Dertigjarige Oorlog gevochten hadden. Gin was in die tijd goedkoper dan andere alcoholische dranken, en het werd al snel een favoriet van de arbeidersklasse. Gin werd ook gezien als een manier om de problemen van armoede en werkloosheid het hoofd te bieden. Tegen 1750 waren er alleen al in Londen meer dan 200 distilleerderijen! In de 18e eeuw stond gin bekend als “Mother’s Ruin” vanwege zijn verslavende karakter en omdat het vaak de schuld kreeg van sociale problemen zoals misdaad en alcoholisme. Desondanks bleef gin de hele eeuw populair. In het begin van de 19e eeuw werden nieuwe stijlen van gin begon te verschijnen, zoals Old Tom gin en Plymouth gin. Deze nieuwe stijlen gin waren minder zoet dan de vroegere London dry gin, en ze werden populair in cocktails.

Waarom is gin de laatste tijd zo populair

Wie houdt er niet van een goede gin en tonic? De verfrissende combinatie van sterke drank met jeneverbes-smaak en bruisend sodawater is de perfecte manier om na een lange dag tot rust te komen. Maar waarom is gin de laatste tijd zo populair geworden?

Er zijn een paar redenen voor de hernieuwde populariteit van gin. Ten eerste is er een heropleving van de belangstelling voor klassieke cocktails, en gin is een belangrijk ingrediënt in veel daarvan, zoals de Martini en de Negroni. Ten tweede zijn er nu meer merken en stijlen gin verkrijgbaar dan ooit tevoren, zodat drinkers een fles kunnen vinden die bij hun smaak past. En ten slotte bevat gin relatief weinig calorieën in vergelijking met andere sterke dranken, waardoor het een pleziertje zonder schuldgevoel is.

Gin cocktail recepten om thuis te proberen!

Gin: het is niet meer alleen voor je grootmoeder! Ooit beschouwd als een stijf en ouderwets spiritus, heeft gin de laatste jaren een renaissance ondergaan, waarbij barmannen de eindeloze veelzijdigheid ervan herontdekken. Als je op zoek bent naar een beetje opwinding in je bart-repertoire thuis, zijn hier drie heerlijke gin cocktails om te proberen.

Gin and Tonic

De eerste is de klassieke Gin and Tonic. Eenvoudig maar verfrissend, dit drankje is perfect voor elke gelegenheid. Om hem te maken combineer je gewoon 1 deel gin met 3 delen tonicwater en serveer je hem over ijs. Voor een twist aan de klassieker kun je proberen er een schijfje limoen of citroen aan toe te voegen.

Ramos Gin Fizz

Deze rijke en romige cocktail werd uitgevonden in New Orleans in de late 19de eeuw en is perfect voor iedereen die van een goede fizz houdt. Om het te maken combineer je gin, zware room, eiwit, citroensap, suikersiroop, en club soda. Schud goed en serveer over ijs.

Tom Collins

Nog zo’n klassieke cocktail die perfect is om ‘s zomers aan te nippen. Om hem te maken combineer je gin, citroensap, suikersiroop, club soda, en ijs in een Collins glas. Garneer met een citroenschijfje en geniet!

Gin heeft een lange weg afgelegd sinds zijn begindagen als medicinale drank. Vandaag is het een van de populairste gedistilleerde dranken ter wereld. Of je nu nieuw bent met gin of gewoon op zoek bent om je kennis uit te breiden, we hopen dat dit artikel je alles heeft gegeven wat je moet weten over deze complexe spirit. Proost!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen