Starten met een onderneming is altijd spannend. Je moet van alles uitdenken en veel regelen: van je inschrijven bij de KVK tot het opzetten van je administratie. Ook het uitzoeken van verzekeringen staat bij veel beginnende ondernemers op het to-do lijstje. Voor wie hier geen kaas van gegeten heeft, kan dit best overweldigend zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers voor je op een rijtje gezet.

Rechtsbijstandverzekering

Net als particulieren kunnen ook ondernemers verzeild raken in een juridisch conflict. Het is dan fijn als je een rechtsbijstandverzekering achter de hand hebt voor juridische ondersteuning. Heb je je niet verzekerd voor rechtshulp? Dan kan rechtshulp on demand een uitkomst bieden. Hierbij ontvang je juridische bijstand tegen een vast bedrag. De kosten hiervoor liggen vaak een stuk lager dan wanneer je zelf een advocaat (200 tot 300 euro per uur) in moet schakelen. Ook de premie van een reguliere rechtsbijstandverzekering voor ondernemers valt hierbij in het niet.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Naast je verzekeren voor rechtshulp kan het verstandig zijn je ook zakelijk voor aansprakelijkheid te verzekeren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook als je ondernemer bent. Alleen al een kop koffie omgooien over een laptop van een opdrachtgever, kan voor een flinke rekening zorgen. Heb je echter een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan wordt de schade gedekt die je aanricht bij anderen.

Opstal-, goederen- en inventarisverzekering

Heb je een winkel of een bedrijfspand? Dan kunnen deze verzekeringen goed van pas komen. Brand of inbraak kan namelijk voor flinke schade zorgen en tot verlies van voorraad leiden. Schade aan je bedrijfspand kan gedekt worden vanuit je opstalverzekering, schade een je inventaris vanuit de inventarisverzekering en schade aan bedrijfsmiddelen zoals gereedschappen, computers en elektronica vanuit je zakelijke inboedelverzekering. Let trouwens wel goed op het verschil tussen een inventaris- en goederenverzekering. Soms worden deze verzekeringen gecombineerd, andere keren is een goederenverzekering alleen van toepassing op de handelsvoorraad.

Cyberverzekering

Hoewel deze verzekering nog niet zo bekend is, kun je er veel financiële ellende mee voorkomen. Cybercrime komt namelijk voor in alle sectoren en ook als zzp’er kun je hiervan de dupe worden. Zo kunnen criminelen je website hacken, database plunderen en informatie stelen. Mocht je hier slachtoffer van worden, dan helpt de verzekeringsmaatschappij je de schade te herstellen. Een cyberverzekering is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheids- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Kijk daarom goed hoe deze op elkaar aansluiten om risico’s maximaal af te dekken.

Bedrijfsschadeverzekering

Ook een bedrijfsschadeverzekering kan van enorme waarde zijn. Als je bedrijf komt stil te liggen door brand of een andere oorzaak, vergoedt de bedrijfsschadeverzekering de vaste kosten en eventueel gederfde winst. Dit kan een hele hoop schelen, vooral als je een hoge huur of veel personeelskosten moet betalen.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen